Tips voor onderhoud en navullen

Onderhoudstips & navultips

Algemene schoonmaaktips voor onze nylon artikelen (for english text : please look at bottom of page)

Onze nylon producten zijn goed te reinigen met een vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel (maak het product niet door en door nat dat geeft kringen). Een sopje met zachte/plantaardige zeep (=zeep zonder chemische toevoegingen zoals bijvoorbeeld Driehoek zeep of Tricel) werk altijd goed.

Het advies is om vlekken altijd zo snel mogelijk te verwijderen met een doekje. Baby's geven vaak wat melk op en hierin zit dan geregeld wat melkzuur. Door zo'n vlek snel te verwijderen, en niet door en door in te laten trekken, voorkom je dat het witte vlekken kan geven.

Dettol Multispray (zonder alcohol) werkt ook heel goed om even snel mee te reinigen. Het is een spray die je gemakkelijk ergens neer kunt zetten en daardoor soms makkelijker werkt dan een sopje. Bovendien is de spray anti-bacterieel.

Ernstige vlekken? Een schuursponsje of een klein (nagel)borsteltje en een sopje kunnen dan helpen om nare vlekken eruit te krijgen. Maak het nylon niet door en door nat en borstel heel rustig.

Het allerbelangrijkst is om de nylon altijd heel goed te laten drogen en nooit ook maar enigszins vochtig op te bergen (want dan komen er "weer" vlekken in).

Grote speelkleden en buitenspeelkleden:

Een fijne optie bij vlekken op het speelkleed zonder hem in de wasmachine te doen, is om de vlekken goed weg borstelen met een (niet te harde) borstel, of een schuursponsje en een sopje. Vervolgens hang je het speelkleed over een lijn en spoel je het vuile sop er snel af met een tuinslang. Op deze manier wordt het speelkleed niet door en door nat. Laat daarna het speelkleed daarna uit hangen en heel goed drogen. Niet alleen op de lijn, maar ook nog enkele dagen uit laten liggen want het vocht kan (via de stikgaatjes) in het kleed zitten waar je het niet ziet.  

Dus: zorg er bij intensieve reiniging met water altijd voor dat na de behandeling het (buiten) speel- of boxkleed VOLLEDIG droog is. Let hierbij op dat het kleed van buiten al droog kan aanvoelen, maar binnen nog best vochtig kan zijn. Dus niet te snel opvouwen en opbergen. Wij adviseren om de kleden meerdere dagen uitgespreid te laten drogen zodat ook de vliesvulling van binnen helemaal droog is.

Voor alle textiel dus ook voor nylon geldt, dat er schimmelplekken ('het weer") op/in kunnen komen indien je het kleed te vroeg (en dus nog vochtig) opbergt of in een vochtige ruimte (bijvoorbeeld schuur of kelder) bewaart. Let op: dit kan al binnen enkele dagen gebeuren.

Ook voor onze buitenspeelkleden geldt hetzelfde advies. Deze zijn speciaal voor buiten ontwikkeld en zijn door de bizonyl onderlaag volledig water en vuil afstotend. De bovenkant echter is van nylon (textiel) en hiervoor geldt wederom dat het erg belangrijk is het kleed niet vochtig op te bergen maar alvorens op te vouwen volledig te laten drogen. Buitenspeelkleden kunnen niet in de wasmachine.

TIP: mocht er onverhoopt toch schimmelvlekken in jouw product zijn gekomen zou je de volgende tip die wij online vonden kunnen uitproberen "gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en synthetische stoffen dept u royaal met een oplossing van water met zout (5%) en spoelt u vervolgens na in een handwarm sopje".

Aankleedkussen, zitzak, seat 'n sleep = met vulling van polystyreen korrels

Aankleedkussens XXL, zitzakken en seat 'n sleeps kunnen niet in de wasmachine doordat deze gevuld zijn met polystyreen korrels.  Een badstof hoes of band (ook via de website te bestellen) beschermt het aankleedkussen in het risicogebied. Mocht je het aankleedkussen (of zitzak, seat 'n sleep) perse willen wassen, dan dien je vooraf aan het wassen de korrels eruit te laten lopen en adviseren wij de hoes in een kussensloop te wassen (max 30-40 graden) om beschadigingen te voorkomen. Laat het aankleedkussen daarna heel goed drogen (vanbinnen en vanbuiten) alvorens het weer te vullen met de korrels. Bij het hoofdstukje bijvullen hieronder lees je meer over de rits die er bewust omgekeerd in zit.

Tip voor aankleedkussens : let extra op met billen (Sudo) creme. De boxkleden en speelkleden zouden, op eigen risico, ook in de wasmachine kunnen maar wij adviseren deze dan wel altijd in een hoes (kussensloop of dekbedovertrek) te doen en op maximaal 40 graden te wassen. De kussenhoes mag echter nooit in de droger.

Special Edition aankleedkussens XXL

Aankleedkussens XXL gemaakt van zilver, goud, delfts blauw of delfts rood kun je het beste gewoon reinigen met een vochtig doekje, eventueel met wat zacht schoonmaakmiddel (zie boven). Deze hoezen mogen absoluut niet in de wasmachine, of afgenomen worden met een schuursponsje of alcohol.

Katoenen hoezen van kinderfauteuils en kinderbankjes

Katoenen stoelhoesjes kunnen in de wasmachine gewassen worden op maximaal 30 graden. Wij adviseren de rits te sluiten tijdens het wasproces, de hoes NIET binnenstebuiten te wassen en NIET in de droger te doen (dit met het oog op krimp en vaal worden).

Feed 'n sleep, hoezen en banden

Hoezen en banden voor aankleedkussens XXL en feed n sleeps kunnen op 40 graden gewassen worden en kunnen gewoon in de droger.

Tips voor navullen met polystyreen korrels!

De polystyreen bolletjes die in de aankleedkussens, zitzakken en de seat 'n sleep zitten als vulling, zijn gevuld met lucht en "pletten" na regelmatig gebruik, afhankelijk van intensiteit en gewicht van het kindje. Je kunt bij ons daarom ook navullingen bestellen via de website (vrijwel tegen kostprijs).

Let op: de rits van het aankleedkussen XXL/zitzak/seat'n sleep zit er omgekeerd in.
Dit is correct en dient om te voorkomen dat grijpgrage kinderhandjes aan de rits gaan sjorren en proberen deze open te krijgen. Het beste kun je met je nagel proberen achter de rits te komen en deze zo voorzichtig openen. Een andere methode is om, door de stof heen, het lipje van de rits te pakken en op deze manier de rits een stukje te openen, waarna je er gemakkelijk van binnenuit bij kunt. Op die wijze kun je het aankleedkussen of de zitzak dan gemakkelijk bijvullen.
Na het openen van de rits kom je in de vulsluis en vind je een 2e rits (die zit er normaal in) waarachter zich de polystyreen korrels bevinden. Kindjes komen dus op deze manier niet gemakkelijk bij de vulling.

Polystyreen korrels zijn zeer statisch en windgevoelig. Wij adviseren om de opening van de zak met navulling zo ver mogelijk in de rits/vulopening van het aankleedkussen/de zitzak te steken en de korrels er zo heel voorzichtig in te schudden. Op deze manier kunnen er niet veel korrels ontsnappen en door huis of tuin gaan dwarrelen. Doe dit bij voorkeur met iemand samen, buiten én bij windstil weer. Eventueel kun je de korrels ook in een kleinere/handigere zak doen als dat voor jou makkelijker te handlen is. Pas op met het opzuigen van de korrels, dit kan je stofzuiger verstoppen bij grotere hoeveelheden, en veeg eventuele korrels buiten weer op en gooi deze in de restafvalbak (dus niet in de PMD bak!) zodat ze niet in de natuur terecht komen.

Waarom polystyreen korrels? De polystyreen korrels gebruiken wij omdat deze hele specifieke eigenschappen hebben, namelijk omdat ze zich (door hun aard en formaat) vormen naar het lichaam.

Polystyreen korrels worden uit aardolie gemaakt. Officieel heet het EPS, 'geëxpandeerd polystyreen'. Dat 'expanderen', opblazen tot schuim, maakt piepschuim behoorlijk milieuvriendelijk: het bestaat voor maar 2 procent uit kunststof, de overige 98 procent is lucht. De korrels zijn heel goed recyclebaar. Het advies is wel om de oude korrels niet in de PMD zak te doen maar in te leveren bij de milieustraat. Wij gebruiken bewust recycled korrels.

Wij adviseren om de gehele vulling te vervangen. Voor het beste en meest langdurige resultaat verwijder je dus eerst de complete oude vulling.


Hoeveel liter polystyreen korrels heb je nodig voor een aankleedkussen, zitzak, kidz-zit of multi lounger(seat n sleep)?

 • Zitzak S  : +/-280 liter
 • Zitzak M  : +/-330 liter
 • Zitzak L   : +/-380 liter
 • Seat 'n sleep/multilounger  : +/200 liter
 • Kidz-zit : +/- 150 liter
 • Aankleedkussen standaard en XXL : +/-50 liter

Enkele indicaties van gewichten per product:

 • Aankleedkussen XXL: 1,5 - 2 kg
 • Speelkleed S : ruim 2 kg
 • Speelkleed M: ong 2,5 kg
 • Speelkleed L : ruim 3 kg
 • Buitenspeelkleed XL : ong 6 kg

 

English text:

Cleaning nylon/playing mats

All our nylon products are easy to clean with a wet cloth and a mild cleanser. Do not make the product all wet because this may cause ugly white spots( “circles”) on your mat.

You can also use an antibacterial multispray without alcohol.

 

If you want to you can scrub the mat carefully with a brush or a scourer, than take of the dirt with a wet cloth and dry it with a dry cloth or hang it on a line and rinse it off with water and leave it to dry or dry the outside with a cloth.

The most important thing is to always let it dry properly and long enoughif you don’t you may get ugly black spots (= fungus /“het weer” in dutch).

 

It is not necessary but the playing mat can be put in the washing machine (not on a regular bases though) but then put it in a duvet cover to protect it and wash at max 40 degrees Celsius. Do not put it in the dryer.

Always take care that the mat dries fully, this may take days as the fleece that is inside is wet and has to dry out through the little sewing holes. So leave the mat unfolded for a couple of days to avoid fungus touching your mat. It has to be completely dry. It may look dry on the outside but the important thing is dry on the inside. Also never keep the mat in a damp cupboard this also may cause fungus.