Waarom is het goed om je baby voor te lezen?

Waarom is het goed om je baby voor te lezen?

Lees hier hoe belangrijk het is om niet alleen met je baby te praten, maar hem of haar ook voor te lezen en lekker met hem of haar te zingen.

Van babygebrabbel naar peutergekwebbel

 

Het gebabbel van je kleintje geeft een hoop gezelligheid. Dus hoe sneller hij kan praten, hoe beter toch? Gelukkig leert je kind eigenlijk vanzelf praten doordat jij met hem praat. Maar je kunt de taalontwikkeling ook extra stimuleren door veel liedjes te zingen, dingen te benoemen, vragen te stellen en voor te lezen. Dat kun je al doen met je baby!

 

Voorlezen

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk zou je al aan je baby moeten gaan voorlezen. Dat is supergoed voor de taalontwikkeling. Je moet dan denken aan plaatjesboeken waarbij je dingen aanwijst en benoemt. Denk aan illustraties van dieren. Bij een plaatje van een schaap kun je dan vertellen: 'Het schaap zegt beeh'. En bij een plaatje van een koe zeg je: 'De koe zegt boe'.  Voor je het weet vult je kleintje al in wat het schaap en de koe zegt. Als je op de kinderboerderij langs een koe loopt, zal hij zeggen: boe! Het eerste begin van het leren van taal is gemaakt.

 

Samen zingen

Het blijkt trouwens ook uit onderzoek dat kinderen die als baby al zijn voorgelezen later beter zijn in taal! Samen een boekje lezen en plaatjes aanwijzen versterkt bovendien de band met je baby. Maar ook liedjes zingen draagt bij aan de taalontwikkeling. Er zijn niet voor niets enorm veel kinderliedjes. Dus kan je kind nog niet praten, zing dan veel liedjes voor hem. Ook dat zal zijn taalontwikkeling versnellen. Het is bovendien ook gezellig en hij zal lekker mee swingen op het ritme.

 

Wijs aan en benoem

Behalve voorlezen is het belangrijk om veel tegen je kind te praten. Wijs veel aan en benoem wat je ziet. 'Kijk, een bus.' 'Die bananen zien er lekker uit.' ' Wat een grote boom!' Benoem ook de hele tijd wat je doet. Als je samen naar buiten gaat, trek je niet zwijgzaam jullie jassen aan, maar beschrijf je de hele tijd wat je doet, bijvoorbeeld: 'Zo, papa doet even zijn jas aan. Ik doe mijn blauwe jas aan. Doe jij je rode jas aan? Ik zal je even helpen met de rits.’ etc.

 

Niet corrigeren

Als je kindje eenmaal zelf woordjes gaat gebruiken, is het beter om hem niet te corrigeren. Zegt hij bijvoorbeeld "goe" als jullie weggaan ten teken van dat hij zijn schoenen aan wil trekken, dan zeg je niet corrigerend 'schoen' maar bijvoorbeeld: 'Ja, heel goed, we gaan je schoenen aan trekken!' Dus je gebruikt dan het 'fout' gezegde woord in een nieuwe zin, maar dan op een juiste manier. Zo leert je kind vanzelf wat de juiste woorden zijn en hoe je ze uit moet spreken.

 

Stel open vragen

Als je kindje eenmaal wat ouder is en al flink babbelt, ga dan vooral ook open gesprekken met hem aan. Dat wil zeggen dat je open vragen stelt en hem zijn eigen antwoorden laat formuleren. Dus niet wijzen naar een kopje en vragen: 'Wat is dit?' Maar bijvoorbeeld een vraag stellen als: ‘waarom is dit eigenlijk je lievelingskopje?’ Dan nodig je het kind uit meer taal te gaan gebruiken en om zinnen te maken.

 

Filosoferen

Wist je trouwens dat je met kinderen vanaf een jaar of drie zelfs al heuse filosofische gesprekken kunt voeren? Dat klinkt misschien heel zwaar, maar met vragen als ‘hoe gaan we de koekjes eerlijk verdelen?’ of ‘waarom mag je broertje dan niet met de poppen spelen? ben je eigenlijk al aan het filosoferen. Over filosoferen met kinderen vind je op de website Filosovaardig enorm veel leuke tips. In de bijbehorende Webshop Kinderfilosofie vind je ook leuke boekjes om voor te lezen aan je baby of dreumes én dit superleuke rompertje voor slimme baby's.

 

Rompertje verkrijgbaar bij Filosovaardig

Tip

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje. Bezoek hierna de BoekStarthoek en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Filosovaardig.nl en bevat affiliate links.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bing